اخبار اقتصادی



'افغانستان نصف بودجه توسعه ای خود را مصرف نکرده است'
نجیب منلی مشاور وزارت مالیه/دارایی افغانستان می گوید این کشور در سال جاری نتوانسته است بیشتر از نصف بودجه توسعه خود را مصرف کند.
آقای منلی که در کنفرانس خبری در شهر جلال آباد مرکز ولایت ننگرهار با خبرنگاران سخن می گفت تاکید کرد که دولت تلاش دارد توانایی کاری و مدیریتی اداراتش را بالا ببرد.
این هفته جلسه کابنیه افغانستان در ولایت ننگرهار در شرق افغانستان برگزار شده است.
حامد کرزی در این جلسه حضور ندارد اما بقیه وزرای کابینه و روسای اداره های مستقل همه برای شرکت در این جلسه به جلال آباد رفته اند.
قرار است در روز دوم این جلسه دو روزه شماری از مسئولان بلند پایه ادارات بین المللی فعال در افغانستان نیز به جلال آباد بروند و در جلسه مشترک اعضای کابینه افغانستان و محاسن سفیدان و روسای قبایل شرکت کنند.
ارزیابی مفاد کنفرانس کابل یکی دیگر از محور های بحث مقام های دولتی و مسئولان ادارات بین المللی در جلال آباد است.
کنفرانس کابل در ماه جولای/ژوئیه سال ٢٠١٠ باشرکت بانکی مون دبیرکل سازمان ملل متحد و وزرای خارجه بیش از چهل کشور کمک کننده به افغانستان برگزار شد.
دولت افغانستان در این کنفرانس طرحی را به جامعه جهانی ارائه کرد که تقویت نیروهای امنیتی افغانستان، حمایت جامعه جهانی از برنامه مذاکره با شورشیان و همچنین مصرف بیشتر کمکها از طریق دولت افغانستان از مهم ترین نکات آن بود.
جامعه جهانی در کل، با طرح دولت افغانستان توافق کرد و دولت برنامه های توافق شده در این کنفرانس را آغاز کرد.
راه اندازی جرگه مشورتی صلح یکی از اقداماتی بود که دولت افغانستان در راستای عملی کردن توافقات کنفرانس کابل بر داشت.
دولت افغانستان در کنفرانس کابل همچنین متعهد شد که اصلاحات اداری را با جدیت بیشتری دنبال کند و جامعه جهانی نیز قبول کرد که از این پس بیشتر کمکها را از طریق دولت افغانستان به مصرف برسد.
افزایش هزینه آموزش ارتش و پلیس افغانستان، برگزاری جرگه مشورتی صلح و به دنبال آن تشکیل شورای عالی صلح، نشان می دهد که دولت افغانستان به شدت تلاش می کند تا طرحی را که در کنفرانس کابل به جامعه جهانی داده است، عملی کند.
در جلسه کابینه در جلال آباد یکی از مسایل مورد بحث همین است که توافق های کنفرانس کابل تا چه حد عملی شده است.
اظهارات مشاور وزارت مالیه افغانستان مبنی بر اینکه وزارت خانه ها نتوانسته اند بیش از نصف بودجه توسعه ای خود را مصرف کنند، نشان می دهد که دولت دست کم در برنامه اصلاحات اداری که به افزایش توانایی دولت منجر شود، توفیق چندانی نداشته است.
همزمان با جلسه کابینه در ولایت ننگرهار جلسه والیان/ استانداران ولایت های شرقی، ننگرهار، کنر و لغمان نیز در شهر جلال آباد برگزارشده است.
ببرک میاخیل خبرنگار محلی بی بی سی در جلال آباد می گوید، نیروهای امنیتی در شهر بیشتر شده، برخی از خیابانهای منتهی به محل جلسه مسدود شده اند و تمامی ماشین ها و مسافرانی که وارد شهر می شوند به دقت باز رسی می شوند.
در سالهای گذشته جلسه کابینه افغانستان هر از گاهی در بیرون از کابل برگزار شده است.






 تکمیلی 53 درصدی امور ساختمانی پروژه ملی بند سلما
پنجاه و سه درصد امور ساختمانی بند سلما تکمیل گردیده و این پروژه ملی در ظرف دو سال آینده به بهره برداری می رسد.
محمد اسماعیل سرپرست وزارت انرژی و آب به همراه استاد برهان الدین ربانی رئیس جرگه مشورتی ملی صلح، پریروز از امور ساختمانی پروژه بند سلما در ولسوالی چشت شریف بازدید نمودند.
محمد اسماعیل خان گفت: کار احداث پروژه بند سلما از سه سال بدین سو آغاز گردیده و مطابق پیش بینی تا ختم سال دو هزار و یازده تکمیل خواهد شد.
وزیر انرژی و آب گفت: با تکمیل این پروژه ۷۰ هزار هکتار زمین تحت پوشش آبیاری قرار خواهد گرفت و برای هزاران تن زمینه کار فراهم می شود و بیش از ۴۰ میگاوات برق نیز تولید خواهد شد که در رشد اقتصادی تاثیر گذار خواهد بود.
استاد برهان الدین ربانی رئیس جرگه صلح مشورتی نیز در سخنان خود، اعمار این بند را یکی از پروژه های بزرگ و اساسی و زیر بنایی دانست.
 

نگرانی افغانستان از ادامه توقیف تانکرهای سوخت از سوی ایران


ظرف دو روز اخیر، قیمت تیل (بنزین) در کابل افزایش یافته است
دولت افغانستان نسبت به ادامه توقیف تانکرهای مواد سوخت این کشور در مرزهای ایران، ابراز نگرانی کرده است.
وحید عمر، سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان می گوید که دولت افغانستان کماکان تلاش دارد تا مقامات ایرانی قانع کند که به این تانکرها اجازه حرکت بدهند.
هزار و ششصد تانکر افغانستان که حامل مواد سوخت است، چند هفته پیش در مرزهای ایران متوقف شده و اجازه ورود به خاک افغانستان را ندارند.
مقام های افغان که تصور می کنند ایران برای جلوگیری از رسیدن این سوخت به نیروهای ناتو در افغانستان، دست به این اقدام زده، گفته اند که مواد سوخت این تانکرها در بازارهای محلی افغانستان به مصرف می رسد.
محمد قسیم فهیم، معاون اول ریاست جمهوری افغانستان هفته پیش با مقامات ایرانی در تهران دیدار کرد و گزارش شده است که مساله توقیف این تانکرها، از مسایل اصلی مطرح در این گفتگوها بوده است.
به دنبال این دیدار، تلویزیون دولتی افغانستان گزارش کرد که ایران به این تانکرها مجوز حرکت داده است و براساس گزارش رئیس کمرگ شهر هرات، شماری از این تانکرها به سوی افغانستان حرکت کردند.
اما حالا معلوم شده است که هنوز اجازه رسمی حرکت به تمامی این تانکرها داده نشده است.
این مساله، در جلسه شورای وزرای افغانستان نیز مطرح شده و وزیر تجارت افغانستان مامور شده است تا این موضوع را با مقامات مسئول ایرانی در میان بگذارد.
مقام های افغان ابراز نگرانی کرده اند که ادامه توقیف این تانکرها در مرزهای ایران، باعث افزایش قیمت مواد سوختی در افغانستان خواهد شد.
ظرف دو روز اخیر، بهای بنزین در کابل، پایتخت، افزایش یافته است، اما معلوم نیست که این مساله ناشی از توقیف تانکرهای سوخت در ایران بوده، یا عوامل دیگری داشته است.