اخبار


مارک گروسمن، فرستاده جدید آمریکا برای افغانستان و پاکستان گفته است که برای حل بحران در منطقه، بر تلاش های سیاسی تمرکز خواهد کرد.
آقای گروسمن اخیرا به جای ریچارد هولبروک، فرستاده ویژه باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا برای افغانستان و پاکستان تعیین شده است.
آقای هولبروک در دسامبر سال گذشته میلادی در پی سکته قلبی در بیمارستانی در آمریکا درگذشت.
فرستاده جدید آقای اوباما برای افغانستان و پاکستان، که در نخستین سفرش به کابل با خبرنگاران سخن می گفت، تاکید کرد که او از روند آشتی ملی به رهبری افغانها حمایت می کند.
آقای گروسمن گفت: "برنامه ای که روی دست است، خیلی مهم است. چیزی که وزیر خارجه (هیلاری کلینتون) گفته، آغاز روند نظامی است که باید پیروز شود و ادامه یابد؛ همچنان آغاز یک روند غیرنظامی است که بخش عمده ای از تلاش های ما در افغانستان و پاکستان است و همچنین آغاز یک روند دیپلماتیک است که ما باید از برنامه مصالحه به رهبری افغانها حمایت کنیم."
فرستاده ویژه آمریکا برای افغانستان و پاکستان گفت حل بحران در منطقه، نیازمند راه حل سیاسی است. او بر اهمیت حمایت کشورهای منطقه، به ویژه پاکستان از تلاشهای سیاسی در این زمینه تاکید کرد.
مارک گروسمن افزود: "فردا یا پس فردا به پاکستان می روم و آنچه که برای من مهم است، این است که در مورد پایگاه های (تروریستی) که هنوز در پاکستان وجود دارد، صحبت کنم- جایی که تروریستها از آن می آیند و به افغانستان حمله می کنند. تمامی کشور های منطقه برای محو تروریسم، مسئولیت های خود را باید ادا کنند."
در گذشته از گفتگوهای "جدی" میان ریچارد هولبروک و حامد کرزی، رئیس جمهوری افغانستان گزارش شده بود
مقامهای افغان همواره گفته اند که مراکز اصلی شورشیان در مناطق قبائلی پاکستان است و نیروهای بین المللی باید این مراکز را هدف قرار دهند.
این مقامها همچنین بر حمایت عملی دولت پاکستان در مبارزه با تروریسم تاکید کرده و گفته اند که مبارزه "صادقانه" پاکستان با شورشیان می تواند به پایان دادن به بحران در منطقه به طور موثری کمک کند.
مقامهای پاکستانی اما گفته اند که این کشور خود با مشکل شورشگری مواجه است و ارتش این کشور سرگرم مبارزه با شورشیان در خاک خود است.
به نظر می رسد که آقای گروسمن در سفرش به پاکستان این موضوع را در گفتگوهای خود با مقامهای پاکستانی با صراحت بیشتری مطرح کند.
کارشناسان، ماموریت فرستاده ویژه باراک اوباما برای افغانستان و پاکستان را با توجه به چندلایه بودن بحران در منطقه دشوار و پرچالش می دانند.
آقای گروسمن ماه گذشته میلادی به عنوان فرستاده ویژه آمریکا برای افغانستان و پاکستان به جای ریچارد هولبروک تعیین شد.
او در گذشته به عنوان معاون وزارت خارجه آمریکا در امور اروپا و همچنین به عنوان سفیر کشورش در ترکیه کار کرده است.


 

گاردین: در تلاش برای رفع اشتباهات گذشته بازهم اشتباهات دیگر رخ میدهد

روزنامه باستون گلوب: عبدالرشید دوستم که صدها طالب را در کانتینرها خفه کرده، به قتل رسانید
23.04.1388
روزنامه گاردین چاپ انگستان در شماره اخیر خود مطلبی دارد تحت عنوان " تعقیب راه درست در کابل" که در بخش آن می نویسد:
قوای خارجی در افغانستان در چند سال گذشته مرتکب اشتباهات بزرگ شدند و اکنون می خواهند که این اشتباهات را با سرعت حل کنند.

اما به نوشته روزنامه، در تلاش ها برای رفع اشتباهات گذشته بازهم اشتباهات دیگر رخ می دهد.

روزنامه می افزاید، یکی از مشکلات اساسی جلب قلب و افکار مردم است که خارجی ها می خواهند با سرا زیر کردن ثروت های هنگفت، آنرا بدست بیاورند، اما در این زمینه، دروازه های رشوت و فساد اداری باز می شود.

از سوی دیگر ملیون ها دالر به مصرف می رسد تا سیستم قضایی افغانستان اصلاح شود و قوانین مدنی در آن حاکم گردد، اما با آمدن پول های زیاد این سیستم هم با فساد آلوده شده است.
اکنون سیستم قضایی طالبان که با اصول عنعنوی استوار می باشد اعتبار بیشتر دارد.

به نوشته روزنامه، بزرگترین اشتباهات در افغانستان توسط عساکر صورت می گیرد که برای دوره های شش ماهه به افغانستان می روند، زیرا آنها وقت کافی ندارند که خودشانرا با محیط و مردم تطابق بدهند و همین که با شرایط و حالات عادت می کنند، دوره کاری آنها تکمیل می شود و گروه تازه نفس می آید، در آن صورت اشتباهات دوباره تکرار می شوند.

به نوشته روزنامه گاردین، از این رو کشورهای غربی باید سعی کنند که در راه اصلاح اشتباهات گذشته در افغانستان، مخصوصا تقویه بخش ملکی نباید یک عمل را انجام بدهند که راه برای اشتباهات تازهء دیگر باز کند.

روزنامه باستون گلوب در شماره اخیر خود مطلبی دارد تحت عنوان "واقعیت ها در مورد متحدین بدنام درافغانستان " که در بخش از آن می
نویسد:
این خبر خوش است که ادارهء رییس جمهوراوباما ممکن است دستور بدهد که در مورد جنایات جنگی که توسط متحدین امریکا در سال 2001 در افغانستان انجام شد، تحقیقات پیش برده شود. مخصوصاً جنایات را که اتحاد شمال، علیه افراد تسلیم شده طالبان انجام دادند.

به نوشته روزنامه تا حال مقامات امریکایی و حکومت افغانستان به بهانهء به اصطلاح "دولت داری" یک فرهنگ معافیت از مجازات را ایجاد کرده بودند.
اما به نوشته روزنامه، با این عمل یعنی دفاع از عاملین جنایات جنگی، آنها نه تنها مواد کنوانسیون ژینو  را پای مال کرده اند، بلکه با ضربهء پس لگد آن ضربه و صدمه به آبروی حکومت رییس جمهور کرزی در افغانستان و حکومت امریکا هم وارد شده است.

روزنامه می افزاید:
این قابل درک است که رییس جمهور اوباما برای شامل شدن در گناهان دورهء رییس جمهور بوش بی میل می باشد، اما این عمل جنگ سالار تحت حمایت سی، آی، ای(CIA) عبدالرشید دوستم که صدها طالب را در کانتینرها خفه کرده و به قتل رسانید، به آبروی حکومت کرزی که اورا درستیز وال قوای مسلح تعین کرده ضربه اساسی وارد می کند و به حیثیت و اعتبار ایالات متحده که به کنوانسیون ژنیو و حاکمیت قانون احترام می گذارد، نیز لکه بدنامی خواهد بود.

به نوشته روزنامه، اداره اوباما گفته است که تیم شورای امنیت ملی وی در مورد جنایات جنگی آقای دوستم و پرده اندازی حکومت بوش بر این وقایع، حقایق را جمع آوری خواهد کرد. قدم بعدی، تحقیقات کلی توسط سازمان اف بی آی(FBI) یا اداره تحقیقات فدرالی امریکا خواهد بود که مقامات آن قبلاً هم خواهان چنین یک تحقیقات شده بودند.




افشای اسناد جنایات آمریکا در افغانستان
پایگاه اینترنتی ویکی لیکز (WIKI LEAKS) روز یکشنبه در اقدامی بی‌سابقه بیش از 91 هزار سند، درباره جزئیات عملیات نظامی امریکا ‌‌در افغانستان را منتشر کرد که ‌‌این اقدام مقامات امریکایی را به تکاپو واداشت.
به گزارش گرداب به نقل از جوان، ‌‌ویکی لیکز که یک سازمان بین‌المللی مستقر در سوئد است، از سال 2007 از طریق یک پایگاه اینترنتی، فعالیت‌های خود را علنی کرده است و برخی اوقات، اسنادطبقه‌بندی شده دولت‌ها را منتشر می‌کند.

 ‌‌این پایگاه اینترنتی، روز یکشنبه در اقدامی بی‌سابقه بیش از 91 هزار سند از جزئیات گزارش‌های پنتاگون و برخی دیگر از نهادهای اطلاعاتی امریکا ‌‌در جنگ افغانستان طی سال‌های 2004 تا 2009 را منتشر کرد که واکنش های زیادی به دنبال داشت.
 ‌اسناد منتشر شده چند محور اصلی و مهم دارد که باعث شده تاکنون مقام‌های امریکایی، ‌‌دولت پاکستان، افغانستان و لهستان به آن واکنش نشان دهند. احتمالاً برخی دولت‌های دیگر نیز، به محتوای آن واکنش نشان خواهند داد. ‌

طالبان موشک‌های حرارتی دارد
اسنادی که توسط پایگاه ویکی‌لیکز منتشر شده، ‌‌تأیید می‌کند که طالبان موشک‌های حرارتی در اختیار داشته و به وسیله آنها بالگردهای امریکایی را ساقط می‌کند.
این در حالی است که مقام‌های امریکایی تاکنون از دستیابی طالبان به این توانایی امتناع کرده‌اند.

 ‌‌به عنوان نمونه در ماه مه 2007، یک بالگرد شنوک امریکایی ‌در اثر شلیک یک موشک در هلمند افغانستان سقوط کرد و همه سرنشینان امریکایی آن کشته شدند.
 ‌‌امریکایی‌ها آن موقع ادعا کردند که این حادثه در اثر شلیک تصادفی اتفاق افتاده است، ولی اسناد منتشر شده توسط ویکی لیکز نشان می‌دهد که طالبان با استفاده از موشک‌های حرارتی این اقدام را انجام داده است. ‌

این سند می‌گوید: ‌بر اساس اطلاعات مربوط به نحوه پرتاب، ‌‌میزان پرتاب و میزان قدرت جسم‌ پرتاب شده، ‌‌این موشک از آر.‌پی.‌‌جی بزرگ‌تر بوده و احتمالاً یک موشک زمین به هواست. ‌

دستگاه اطلاعاتی پاکستان (iSi) ‌به طالبان کمک می‌‌کند
بخشی از اسناد منتشر شده نشان می‌دهد که iSi پاکستان، ‌‌طالبان را علیه هند تسلیح می‌کرده است و البته هندی‌ها نیز از این موضوع مطلع بوده‌اند.

به طور مثال یکی از این اسناد نشان می‌دهد که دستگاه اطلاعاتی پاکستان  15 هزار دلار برای کشتن برخی مقاطعه‌کاران هندی در افغانستان پول داده است. ‌

یک سند دیگر نیز فاش می‌‌کند که ژنرال اشفق کیانی، فرمانده ارتش پاکستان، دستور حمله به سفارت هند و افغانستان را صادر کرده بود. ‌

جنایات جنگی در افغانستان
یکی از مناقشه‌برانگیزترین مسائلی که احتمالاً دولت امریکا ‌‌را با چالش مواجه خواهد کرد، ‌‌این است که برخی از 91 هزار سند منتشر شده، نشان می‌دهد سربازان امریکایی در افغانستان مرتکب جنایت جنگی شده‌اند، ولی ارتش امریکا ‌‌این موضوع را مخفی نگه داشته است.

"‌‌جولیان اسنج"، مؤسس ویکی‌لیکز گفته است که جنایات جنگی در افغانستان در اسناد منتشر شده پوشیده نگه داشته شده است. ‌‌

اسنج گفته است، هزاران سند وجود دارند که نشان دهنده جنایات جنگی است و دولت امریکا ‌‌به جای انتقاد از او باید برای تحت تعقیب قراردادن سربازان خود استفاده کند.

‌‌براساس گزارش گاردین، ‌‌اسناد ویکی لیکز در 144 مورد، نشان دهنده حمله به غیر نظامیان افغانستان است. ‌‌

در یک مورد در سال 2007 سربازان امریکا ‌‌فقط به این دلیل که به آنها شلیک شده 19 غیر نظامی غیر مسلح را در شهر جلال‌آباد کشته و 50 نفر را زخمی کرده‌اند. ‌

واکنش مقامات آمریکایی
واحد مرکزی خبر گزارش داد، اوباما در نخستین اظهار نظر عمومی خود درباره افشای اطلاعات محرمانه از جنگ افغانستان به خبرنگاران گفت: "افشای اطلاعات محرمانه و طبقه بندی شده از منطقه جنگی، می تواند جان افراد یا ماموریت ها را به خطر بیاندازد."

سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا هم با اذعان به جنایات صورت گرفته گفت: "جلوگیری از پیامدهای منفی افشای این اسناد از اولویت های دولت امریکاست."
کاخ سفید هم انتشار این اسناد را تهدیدی برای امنیت ملی این کشور دانست و گفت: "انتشار این اسناد ممکن است جان امریکایی ها، متحدان واشنگتن و افراد محلی را که با امریکایی ها همکاری کرده اند، به خطر اندازد."
همچنین رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا که هم اکنون در عراق به سر می برد، به گزارشگران در بغداد گفته است، با افشای این اسناد وحشت زده شده است.
دریاسالار "مایک مولن" در این حال برای کم اهمیت جلوه دادن موضع افشای اسناد گفت: "این اطلاعات مربوط به گذشته است و من به آینده تاکید دارم."
ژنرال "جیمز ماتیس"، جانشین پترائوس، که برای فرماندهی نیروهای امریکا در عراق و افغانستان انتخاب شده است نیز، افشای پرونده های محرمانه مربوط به جنگ افغانستان در اینترنت را اقدامی به شدت غیر مسؤولانه توصیف کرد.
در این حال وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون)، یک نظامی امریکایی را که هم اکنون در کویت زندانی است، عامل اصلی انتشار هزاران اطلاعات محرمانه مربوط به جنگ افغانستان معرفی کرد.
"برادلی مانینگ" نظامی امریکایی هم اکنون به اتهام انتقال تصویری ویدئویی به پایگاه اینترنتی ویکی لیکز Wikileaks در خصوص حمله بالگرد ارتش آمریکا در بغداد سال 2007 که به کشته شدن چند تن، از جمله دو کارمند خبرگزاری رویترز منجر شد، در کویت زندانی است.
"جف مورل" سخنگوی پنتاگون اعلام کرد، بدون تردید مانینگ عامل کلیدی در افشای حدود 92 هزار سندی است که روز یکشنبه در پایگاه اینترنتی ویکی لیکز منتشر شد.

صفحه انترنیتی ویکی لکس دراین اواخر، اسناد محرم پنتاگون و برخی اوارق دیپلوماتیک دیگر مربوط به ایالات متحده امریکا را که نزدیک به دوصدوپنجا هزار سند میباشد، افشا نموده است، این اقدام ویکی لکس بحث های گسترده را درسطح رسانه ها وحلقات سیاسی دراکثرکشورهای جهان ایجاد نموده است، که صحبت های مختلف دراین زمینه ارائه میشود.
درنخست ویکی لکس  دربرج اگست سال جاری تقریبا بیش  از نود هزار سند محرمانه نظامی امریکا را به نشرسپرد که عمدتا این اسناد موضوعات جنگ عراق، افغانستان وهمچنان از جریان فعالیت های نیروهای  نظامی امریکایی دراین دوکشور خبرهای جدید وتازه ی را دردست میداد، دراین اسناد به تلفات غیرنظامیان دراثرحملات نیروهای نظامی امریکای درافغانستان اشاره شده است، درقسمت تلفات افرادملکی مردم و دولت  افغانستان نیز بارها از نیروهایی خارجی مستقر درافغانستان خواسته است که باید توجه جدی نمایند تا میزان تلفات افراد ملکی کاهش یابد واین موضوع یکی از آجندای مهم بحث دولت افغانستان درنشست های بین المللی با سران کشورهای عضو ناتو وایالات متحده ی امریکا نیز مطرح بوده است،  اما با افشای این اسناد ومدارک دیده میشود،  قبل ازآنکه  حکومت افغانستان این موضوع را به مقامات ایالات متحده ی امریکا پیشکش نمایند، وزرات دفاع این کشور ازآن آگاهی داشته است وسوالیست که درپاسخ آن پنتاگون کوتاهی ودربرخی موارد چشم پوشی کرده است.
بعد ازگذشت چهارماه باردیگر اسناد محرم ودیپلماتیک وزارت خارجه امریکا دراین هفته ازسوی ویکی لکس به نشررسید، که حساسیت امریکا، چین وبرخی کشورهای دیگر را برانگیخته است، هیلاری کلینتون وزیر خارجه امریکا ، افشای این اسناد را نه تنها حمله به منافع ملی امریکا بلکه حمله به جامعه بین المللی وپیمان ها،  همکاری ها وگفتگوهای که برای محافظت امنیتی جهانی وپیشبرد رونق اقتصادی خوانده است. یک عضو کانگرس امریکا گفته است که ویکی لکس جان شهروندان امریکای را بخطرانداخته وباید یک سازمان تروریستی خوانده شود، با این حال چین ازامریکا خواسته است که درمقابل این اقدام  ویکی لکس واکنش جدی نشان دهد، ولی مسلما باید دیده شود که این واکنش ها چگونه میتواند بالای ماهیت این اسناد تاثیرنماید، زیرا اکنون همه ی این دوصدوپنجا هزار سند به  دسترس رسانه ها قرار گرفته و درمورد مهمترین نکات آن بحث های گسترده ی صورت گرفته است ، دیگر واکنش کشورهای مربوطه نمیتواند مانع معلومات ارائه شده ی  این اسناد گردد، ولی آنچه مسلما شاید این واکنش ها بتواند به آن دست یابد افشای اسناد بعدی است که انتظارمیرود ویکی لکس سندهای دیگری را نیز به نشرخواهد سپرد، که اقدامات جدی ایالات متحده ی امریکاه میتواند سبب عدم نشراسناد بعدی گردد.
سوال اساسی که اکنون مطرح است، دست یافتن سایت  ویکی لکس به این اسناد است  که  چگونه این همه اسناد ومدارک محرم ومهم دیپلماتیک را ازکدام طریق بدست آورده است، آیا برخی حلقات  درپنتاگون و وزارت خارجه امریکا درافشای این سند دست دارند یا ویکی لکس توانسته است بصورت مستقیم از طریق انترنیت به آن دست یابد.
پاسخ این سوالات شاید با گذشت  زمان روشن گردد، ولی اکنون با وجود آنکه گفته میشود، مسوولان سایت ویکی لکس درتکنالوژی انترنیتی اشخاص ماهر وکارفهم است، اما دست یافتن به این اسناد ازطریق انترنیت تاحدی بعید به نظرمیرسد، درعین حال تاحدی نگران کننده نیزمیباشد،  زیرا اگر رسانه ها بتواند به صورت مستقیم به اسناد ومدارک معتبری نهادهای مهم درجهان دست باید، روی فعالیت ها وشریک ساختن موارد محرم به خصوص معلومات استخباراتی تاثیرات منفی را بجا خواهد گذاشت واز سوی هم مصوونیت معلومات را ازطریق انترنیت تحت شعاع قرارمیدهد.
ازجانب دیگر اگر این نظریه صحت داشته باشد که گویا برخی حلقات ومقامات در وزارت خارجه ی امریکا درافشای این اسناد دست دارند، پس انگیزه ی اساسی افشای این اسناد سیاسی خوانده میشود، وبرخورد های دوگانه ی را درقبال بسا موارد مهم درامریکا نشان میدهد.
پاکستان
دراسناد فاش شده ویکی لکس گفته شده است که جنرال حمید گل (افسرمتقاعد اردوی پاکستان) بصورت دوامدار با سران طالبان والقاعده دیدن مینماید ، ضمنا نگرانی مقامات  دیپلوماتیک امریکا از دست یافتن شورشیان به سلاح هستوی این کشورنیز مطرح شده است، با آنکه  پاکستان این ادعاها را ردمیمناید ولی رابطه ادراه ی استخبارات پاکستان با طالبان چیزی تازه ی نیست واین یک حقیقت انکارناپذیراست که طالبان به اساس هدایت مستقیم این اداره فعالیت دارد وازحمایت همه جانبه این سازمان برخورداراست، که ضرورت به هیچ اسناد شواهدی ندارد، زیرا ازظهور طالبان الی اکنون حمایت بی دریغ وهمه جانبه سازمان  استخباراتی پاکستان درسایرامورات باطالبان محور بحث ها است .

عربستان سعودی
در اسناد فاش شده  ضمن آنکه برخی از شهروندان عربستان سعودی را به عنوان بزر گترین تمویل کننده ی مالی  شبکه القاعده یاد میکند، ازتلاش  های عربستان جهت مذاکره  با طالبان نیز یاد آوری گردیده است ، از مقامات سعودی نقل قول شده است، که این کشور گفتگو  ومذاکره با طالبان را بدون رسمیت بخشیدن  ازطریق ادارات استخباراتی ترجیع میدهد اما دراظهارات رسمی سعودی همواره میانجگری  این کشور درقضیه دولت افغانستان وطالبان مشروط به قطع روابط طالبان با القاعده عنوان شده بود.
همچنان دراین اسناد آمده است ،  ملک عبدالله پادشاه عربستان سعودی ازامریکا خواسته است تا برنامه هسته ای ایران را هدف حمله قرار دهد.
امریکا
دراسناد افشاشده ناگفته های زیادی منتشریافته است، ازجمله راه اندازی برنامه جاسوسی درباره دبیرکل سازمان ملل متحد، دستیاران ارشد وی وهمچنان نماینده گان کشورهای عضو دائیمی شورای این سازمان ازسوی دولت امریکا است، وگفته شده است که هدف امریکا دانستن موضع ونظرات سرمنشی سازمان  ملل متحد درباره ایران وبرنامه هستوی این کشور بوده است، اما مقامات سازمان ملل متحد دراین زمینه ابراز نظری نکرده است
افغانستان
درمورد افغانستان ضمن افشای یک سلسله معلومات راجع به تلفات غیرنظامیان وحملات نیروهای ا مریکایی ازحکومتداری ضعیف سخن رفته وهمچنان از انتقال پول نقد به خارج توسط یک مقام ارشد دولتی افغانستان خبرمیدهد، اما مقامات افغان  این اظهارات را شدیدا رد نموده وگفته است که اسناد فاش شده نمیتواند بالای روابط افغانستان وایالات متحده امریکا تاثیرگزار باشد.
اسناد که اکنون ازطریق ویکی لکس به دست رسانه های معتبر بین المللی قرارگرفته است ، واکنش کشورهای مختلف را درپی داشته است ، اما تنها این ویکی لکس نیست که درموارد فوق بحث های را ایجاد کرده است، بلکه قبل از این نیز دراکثراین موارد دررسانه های معتبرجهانی ، از جمله نیوریاک تایمز، واشنگتن پوست، گاردین وروزنامه اشیپگل آلمان چنین تبصره های مشابه صورت گرفته است، ولی تفاوت اساسی این است که ویکی لکس اکنون به عنوان یک منبع موثق این اسناد عرض اندام نموده وهرسندی که ازطریق این سایت به نشرمیرسد بیشتر درمحورتوجه قرارمیگیرد.

هیچ نظری موجود نیست: